Sluta ladda upp för stora bilder på hemsidan och få fler besökare istället

Hemsida

När det kommer till en bra hemsida finns många faktorer att tänka på. En av de viktigare, men ofta förbisedd, är optimering av bilder. Jag har skrivit om det tidigare, men det har en stor påverkan på både användarupplevelsen och för sökmotoroptimering.

Förbättrad laddningstid

En av de mest påtagliga fördelarna med att optimera bilder. När bilder är för stora tar det längre tid för sidan att laddas, vilket kan vara frustrerande för besökare och leda till att de lämnar sidan innan de ens har fått chansen att se ditt innehåll. Snabba laddningstider är avgörande för att behålla besökare och minska studsfrekvensen.

Optimerade bilder bidrar också till en bättre användarupplevelse. När dina bilder laddar snabbt och smidigt, kan användare enkelt navigera på din webbplats utan frustration. Detta leder till ökad användarvänlighet och kan öka chansen att besökare stannar längre på din sida och interagerar med ditt innehåll.

Vidare har optimerade bilder en positiv effekt på ökad Sökmotoroptimering (SEO). SEO är avgörande för att din webbplats ska synas i sökresultaten på Google och andra sökmotorer. Genom att minska filstorleken på dina bilder kan du förbättra sidans hastighet, vilket är en viktig rankingfaktor för sökmotorer. Dessutom kan du använda alt-text för dina bilder för att öka din webbplatsens synlighet i bildsökningar. Detta gör att din webbplats rankas högre och når en större publik.

Förminska bilder själv

Du måste inte ha häftiga program för bildredigering för att göra det själv. Det finns färdiga och gratis onlineverktyg som Tinypng för att själv enkelt optimera bilder innan du laddar upp dem på er hemsida.

Så gör du

Gå in på TinyPng.com, dra bilden till uppladdningsrutan och vänta. Efter några sekunder kan du trycka på ”download” och du har samma bild nedladdad igen – med samma dimensioner, fast mindre filstorlek.

WordPress

Använder ni WordPress på hemsidan så genomgår alla bilder en optimering och delas sedan upp i olika storlekar för att bättre passa in i innehållet. Det är en jättebra funktion, men den fungerar bara om wordpress-temat först har ställts in med rätt storlekar när det gjordes. Angående optimeringen så rek. jag att man ändå använder ett verktyg specifikt för uppgiften, innan man laddar upp bilder, för att få till den där perfekta storleken.

Automatisering eller ta hjälp

I den vanligaste beställningen av ett projekt vill man oftast ha ett enkelt sätt att redigera sidan själv, utan att behöva tänka på bildstorlekar eller plugins med för många överflödiga funktioner (som också gör hemsidan långsam). Karlskoga Webbyrå har en färdig lösning där uppladdade bilder förminskas till både en bra filstorlek och rätt höjd/bredd för ert innehåll direkt vid uppladdning på er hemsida.

Det finns också många företag där tiden inte riktigt räcker till att själv lägga upp sitt innehåll. Då går det självklart bra att maila innehåll också.

För små bilder

Filstorleken på webbservern är en viktig faktor att överväga när du optimerar bilder för din hemsida. Att i stället ha för små filstorlekar kan innebära att bilderna förlorar i kvalitet och inte längre är tilltalande för besökaren. Denna process är dock inte solklar, men ställ gärna frågan om du har någon bild du verkligen gillar, men den skulle gärna ha varit lite större.

Liknande inlägg