DALL-E

Skydda din WordPress som en Superhjälte

Nyhet
2FA
säkerhet
Wordpress

I takt med att den digitala världen växer, ökar även risken för cyberattacker och obehöriga intrång. För dig som driver en hemsida baserad på WordPress – lägg till Wordfence och 2FA. Du kan göra det själv med guiden lite längre ner.

Wordfence – ”Gratis” säkerhetsplugin

Wordfence är en omfattande säkerhetsplugin som erbjuder en mängd funktioner för att skydda din WordPress-sida. Den inkluderar en brandvägg för att blockera skadlig trafik, skannar webbplatsen för skadlig kod, och har ett avancerat inloggningsblockeringssystem. Ett stigande antal obehöriga inloggningsförsök har rapporterats, och här kommer Wordfence in som en räddare i nöden. Genom att aktivt förhindra sådana försök, minskar risken för intrång avsevärt. Även gratisversionen fungerar förvånansvärt bra, men man blir utan realtidsuppdateringar och möjligheten att blockera ip-adresser (och lite annat lull).

2-faktorsautentisering – Ett Extra Lås

2-faktorsautentisering, eller 2FA, lägger till ett ytterligare säkerhetslager genom att kräva två olika former av identifiering. Detta kan inkludera något du vet (som ett lösenord) och något du har (som en mobiltelefon). Med 2FA, även om någon får tag på ditt lösenord, är det mycket svårare för dem att få tillgång till din sida.

Håll dina Teman och Plugins Uppdaterade

En annan kritisk aspekt av WordPress-säkerhet är att regelbundet uppdatera dina teman och plugins. Gamla versioner kan ha säkerhetshål som lätt kan utnyttjas av hackare. Genom att hålla allt uppdaterat säkerställer du att du har de senaste säkerhetsfixarna och funktionerna.

Fördelarna med Skräddarsydda Teman

Slutligen är det värt att notera fördelarna med skräddarsydda teman jämfört med färdigköpta. Ett skräddarsytt tema kan designas exakt enligt dina behov och önskemål, utan onödiga funktioner som kan göra din sida långsammare eller mer sårbar för attacker. Även om det kan innebära en större initial investering, kan ett skräddarsytt tema vara mer kostnadseffektivt i längden, då det är optimerat för just din verksamhet.

Wordfence

Steg 1: Logga in på din WordPress-adminpanel

För att installera Wordfence behöver du först logga in på din WordPress-adminpanel. Ange ditt användarnamn och lösenord för att komma åt ditt WordPress-dashboard.

Steg 2: Gå till ”Plugins” och välj ”Lägg till ny”

När du är inloggad på din adminpanel, navigera till avsnittet ”Plugins” på vänster sida av skärmen. Klicka på ”Lägg till ny” för att börja processen att lägga till ett nytt plugin.

Steg 3: Sök efter Wordfence

I sökfältet på sidan ”Lägg till nya plugins”, skriv in ”Wordfence”.

Steg 4: Installera Wordfence

När du har hittat Wordfence-pluginet i sökresultaten, klicka på ”Installera nu”-knappen bredvid det. WordPress kommer nu att ladda ner och installera pluginet åt dig.

Steg 5: Aktivera Wordfence

Efter att installationen är klar, kommer du att se en länk som säger ”Aktivera”. Klicka på denna länk för att aktivera Wordfence-pluginet på din webbplats.

Steg 6: Konfigurera Wordfence-inställningarna

Efter aktivering, kommer Wordfence att lägga till ett nytt menyval i din WordPress-dashboard. För att konfigurera pluginet, klicka på Wordfence i menyn och gå igenom inställningarna. Här kan du anpassa säkerhetsnivåerna, ställa in e-postaviseringar, och mycket mer.

Steg 7: Genomför en första skanning

Det är rekommenderat att du genomför en fullständig skanning av din webbplats strax efter installationen. Detta gör du enkelt genom att klicka på ”Start a Wordfence Scan” i Wordfence-gränssnittet.

Steg 8: Övervaka och justera

Efter den initiala konfigurationen och skanningen, bör du regelbundet övervaka säkerhetsrapporterna och aviseringarna från Wordfence. Baserat på dessa, kan du behöva göra ytterligare justeringar i inställningarna.

Tips:

Håll Wordfence uppdaterat: Precis som med alla plugins, är det viktigt att hålla Wordfence uppdaterat för att säkerställa att du har den senaste säkerhetstekniken.

Aktivera 2-faktorsautentisering (2FA) i Wordfence

Efter att ha installerat och aktiverat Wordfence, kan du aktivera 2FA för att ytterligare öka säkerheten på din WordPress-sida:

Steg 1: Öppna Wordfence-inställningar

Logga in på din WordPress-dashboard, navigera till Wordfence-menyn och välj ”Login Security”.

Steg 2: Konfigurera 2FA-inställningar

På sidan ”Login Security” hittar du alternativ för att aktivera och konfigurera 2FA. Klicka på ”Aktivera 2FA” för att börja processen.

Steg 3: Välj 2FA-metod

Du kommer att erbjudas olika metoder för 2FA. Välj ”Google Authenticator” som din autentiseringsmetod.

Lägg till Google Authenticator

Steg 4: Installera Google Authenticator-appen

Om du inte redan har Google Authenticator installerat på din smartphone, gå till din enhets appbutik (Google Play Store för Android eller Apple App Store för iOS) och ladda ner Google Authenticator-appen.

Steg 5: Skanna QR-koden

Inom Wordfence-inställningarna för 2FA kommer en QR-kod att visas. Öppna Google Authenticator-appen på din telefon och använd den för att skanna QR-koden. Detta kommer att lägga till din WordPress-webbplats i appen och börja generera 2FA-koder.

Steg 6: Ange 2FA-koden

Efter att ha skannat QR-koden, genererar Google Authenticator en 6-siffrig kod. Ange denna kod i Wordfence-inställningarna under 2FA-konfigurationen för att bekräfta att allt är korrekt inställt.

Steg 7: Spara inställningarna

När du har angett koden och allt ser bra ut, se till att spara dina inställningar i Wordfence.

Viktiga tips:

Säkerhetskopiera din återställningskod: När du aktiverar 2FA kommer Wordfence att ge dig en återställningskod. Se till att spara denna kod på en säker plats; den kan användas för att återställa åtkomsten till din webbplats om du förlorar tillgången till din 2FA-enhet.

Utbilda dina användare: Om du har flera användare på din webbplats, se till att de förstår hur man använder 2FA och varför det är viktigt.

Liknande inlägg